Kan ik een lening afsluiten met een BKR registratie?

Kan ik een lening afsluiten met een BKR registratie?

Bij Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt gekeken of je financiële en persoonlijke situatie bij de lening aansluiten. Ook eventuele betalingsachterstanden die bij deze registratie horen worden vastgelegd. Als de aangevraagde lening bij je persoonlijke en financiële situatie aansluit en de kredietverstrekker ervan overtuigd is dat je je maandlasten voor de lening kan betalen, wordt je aanvraag goedgekeurd. Een negatieve BKR registratie kan zwaar wegen in de mogelijkheden tot het afsluiten van een lening. In sommige gevallen kun je wel een lening aanvragen maar heerst de vraag of dit wel financieel verantwoord is. Een negatieve BKR registratie geeft namelijk aan dat je niet in staat bent geweest om aan alle (voorgaande) betalingen te voldoen. De kans is daarom aanwezig dat een aanvraag voor een lening wordt afgekeurd wanneer er sprake is van een negatieve BKR registratie.

Wel zijn er verschillende niveaus omtrent de registratie van een negatieve BKR. De niveaus geven aan in welke mate je een betalingsachterstand hebt of dat er andere bijzonderheden zijn. Op deze pagina kun je controleren of je in het bezit bent van een BKR registratie.

Wanneer word ik geregistreerd bij het BKR?

Wanneer je een lening met een kredietbedrag boven de 250 euro afsluit, geeft de kredietverstrekker dit door aan het Bureau Krediet Registratie, oftewel het BKR. In de volgende situaties is er sprake van een positieve BKR registratie. Later kunnen deze registraties worden omgezet tot negatieve registraties:

  • Je hebt een creditcard met gespreide betaling in verschillende termijnen;
  • Je bent in het bezit van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening;
  • Er is sprake van een lening (hypotheek) die pas gemeld wordt bij een betalingsachterstand. Als je op de hypotheek een betalingsachterstand hebt van meer dan drie maandtermijnen, ontvang je een negatieve registratie;
  • Er is een kredietlimiet ingesteld op je rekening. Dit betekent dat je rood kunt staan;
  • Je bent nog in het bezit van een uitgestelde betaling (achteraf betalen, bestel nu en betaal later);
  • Wanneer je van de private lease regeling gebruik maakt;
  • Je bent in het bezit van toestelkrediet van een telecom aanbieder.

Welke soorten BKR coderingen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten BKR coderingen. Elke codering heeft een specifieke betekenis. De coderingen zijn verdeeld in code A, H en code 1, 2, 3, 4 en 5.