Geld lenen kost geld

Leningen vergelijken

Ferratum
Meer info
Geld lenen zonder BKR toetsing!
Minimaal €100 tot maximaal €1.500
Gratis offerte
Findio
Meer info
Geld lenen vanaf 4,3%
Klanten beoordelen Findio met een 9,6
Gratis offerte
ING Bank
Meer info
Geld lenen vanaf 6,6%
Minimaal €2.500 en maximaal €75.000
Gratis offerte
Rabobank
Meer info
Geld lenen vanaf 6,7%
Minimaal €2.500 en maximaal €50.000
Gratis offerte

Soorten leningen en kredieten

Leningen zijn er in zoveel soorten en maten, dat de zoektocht naar een juiste lening nogal wat zweetdruppels kan kosten. Bij het kiezen van een lening is het belangrijk om een duidelijk leendoel in gedachten te hebben. Bij dat type leendoel kiest u een geschikte lening. Het object waarvoor u leent moet dus altijd leidend zijn, en niet een laag rentetarief of een lage maandtermijn.

Zo is het afsluiten van een doorlopend krediet voor bijvoorbeeld een auto niet erg verstandig. De persoonlijke lening past veel beter bij bestedingen waarvan de totale kosten duidelijk zijn. U kunt dan de looptijd perfect afstemmen op de gebruiksduur of op de economische levensduur.

Een doorlopend krediet daarentegen is juist weer heel geschikt voor uitgaven waarvan de kosten onduidelijk zijn. U komt een kredietlimiet overeen en kunt daar telkens een deel van opnemen, mocht dat nodig zijn. Een doorlopend krediet sluit men daarom vaak af voor verbouwingen en woningrenovaties. Of om incidentele autokosten op te kunnen vangen of keukenapparatuur te vervangen. Naast de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is een bekende leenvorm natuurlijk de hypotheek. Ook de minilening, autolening en creditcard zijn populaire consumptieve kredieten.

Wat is het JKP?

De leenterm ‘JKP’ komt u waarschijnlijk vaak tegen als u op zoek bent naar een goedkoop krediet of voordelige lening. Wat betekent JKP? Dit zijn de kosten van een krediet en dan uitgedrukt in een JKP: een jaarlijks kostenpercentage. Als u geld leent, dan dient u maandelijks een deel rente te betalen. Die rente mag u zien als de vergoeding die u betaalt aan de bank. De bank kan echter extra kosten bij u in rekening brengen. Ze zijn dan verplicht om deze totale jaarlijkse kosten te vermelden in advertenties, op de website en in de leenovereenkomst. Dit wordt dan uitgedrukt in het JKP, of te wel het jaarlijks kostenpercentage.

Persoonlijke leningen

Eén van de meest geliefde en populaire leningen is de persoonlijke lening. Dit krediet wordt door zowel bedrijven (zzp’ers en mkb’ers) als particulieren aangevraagd. Kenmerkend voor deze vorm van lenen is dat u altijd weet waar u aan toe bent. En dat kan erg prettig zijn. In feite koopt u met deze lening zekerheid in. U moet bij de bank opgeven waarvoor u leent. Vervolgens komt u een vast leenbedrag en een vast aantal aflossingstermijnen (de looptijd) overeen. U moet de lening binnen deze looptijd aflossen. De hoogte van iedere maandtermijn is gelijk.

U lost maandelijks evenveel aflossing en rente af. In bepaalde gevallen kunt u profiteren van renteaftrek, maar dan alleen als u de persoonlijke lening gebruikt voor bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie van uw woning. Of te wel: Als er aantoonbaar sprake is van waardevermeerdering van een woning. Heeft u alle maandtermijnen afbetaald? Dan stopt de lening automatisch en wordt het krediet bij de BKR afgemeld. Eenmaal afgeloste bedragen kunt u niet meer opnemen.

Doorlopend krediet

Dat is bij het doorlopend krediet wel het geval! Daarom is het doorlopend krediet bijna even populair als bovenstaande leenvorm. Een doorlopend krediet (DK) is niet perse duurder dan een PL. Tegenwoordig zijn de rentes voor beide kredietvormen vrijwel gelijk. Wél kan de rente in de toekomst plotseling gaan stijgen. Sluit u een doorlopend krediet af, dan gaat u dus akkoord met een variabel rentetarief. Dit kan in uw voordeel maar ook in uw nadeel uitpakken.

Een doorlopend krediet kunt u aanvragen bij iedere Nederlandse bank. Uw maximale kredietlimiet is onder meer afhankelijk van uw netto maandinkomen, uw woonsituatie, de vaste lasten, uw leeftijd en de gegevens die over u bekend zijn bij de BKR. Wilt u altijd wat extra geld achter de hand hebben, bijvoorbeeld om onverwachtse kosten op te kunnen vangen? Of om een belangrijke uitgave te financieren waarvan de exacte kosten moeilijk in te schatten zijn? Vraag dan een doorlopend krediet aan bij de bank.

Minilening

De minilening is een minikrediet met een zeer beperkte c.q. korte looptijd. In Nederland kunt u een minilening afsluiten bij nog maar 2 aanbieders waaronder Ferratum. Met een dergelijke kleine lening kunt u per keer een bedrag tot maximaal 750 euro lenen. Maakt u voor een eerste keer gebruik van een flitskrediet, zoals minileningen ook wel genoemd worden? Dan kunt u mogelijk minder geld lenen. Wij raden u aan om slechts eenmalig van dit kredietje gebruik te maken.

Een klein beetje geld lenen met een korte looptijd is namelijk relatief duur! U betaalt zo tot 14% rente over het leenbedrag. Hoe vraagt u een minilening aan? Dat kan gewoon online bij een tweetal aanbieders in Nederland. U moet enkele documenten inscannen en uiteraard een formulier invullen met uw gegevens.

Aanbieders van flitskredieten doen geen toetsing bij de BKR. U kunt dus geld lenen zonder BKR-toetsing. Maar ook voor deze lening gelden strenge leenvoorwaarden, zoals die ook voor reguliere geldleningen gelden. U moet inkomsten hebben uit vaste werkzaamheden (studenten worden dus geweigerd) en daarnaast moet uw netto-inkomen van een dusdanige hoogte zijn, dat u zonder problemen de lening binnen 15 of 30 dagen kan terugbetalen.

Autolening

Over de autolening kunnen we kort zijn. U kunt namelijk kiezen uit meerdere soorten financieringen waarvan we er al 2 hierboven hebben beschreven: Persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Naast deze twee leningen die kunnen fungeren als autofinanciering, kunt u nog kiezen voor huurkoop, private lease en financial lease (voor ondernemers). Wat ons betreft is een persoonlijke lening afsluiten voor een nieuwe of gebruikte auto de meest verstandige, goedkope én logische keuze!

Creditcard

Veel mensen denken dat ze bij het aanvragen van een creditcard bij de bank een krediet afsluiten. Maar dat is niet zo. Met een creditcard kunt u alleen uitstel van betaling aanvragen. Met een kredietkaart leent u nooit geld. De bank schiet het u tijdelijk voor. Bij de meeste creditcardmaatschappijen krijgt u standaard 1 maand de tijd om betalingen, die u met de creditcard heeft gedaan, terug te betalen.

Op het eind van iedere maand krijgt u de rekening toegestuurd. Afhankelijk van uw kredietkaart is het mogelijk om meer tijd te nemen voor uw terugbetaling. U moet dan wel rente betalen. Voor een standaard creditcard betaalt u jaarlijks zo’n 30 euro.

Annuïteitenhypotheek

U kunt een hypotheek nemen op uw woning. De bank financiert dan uw woning en u lost de hypotheek af volgens afspraak. De maximale looptijd voor hypotheken is doorgaans 30 jaar. Gedurende deze periode kan u profiteren van renteaftrek. Daarna niet meer. U kunt grofweg kiezen uit 2 soorten hypotheken: De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Wat is het verschil tussen deze hypotheekvormen? Met de annuïteitenhypotheek heeft u altijd vaste maandlasten, tenminste, zo lijkt het.

Het maandelijks te betalen bedrag noemen we een annuïteit. Ook al betaalt u gelijke maandtermijnen, toch begint u pas halverwege de looptijd de hypotheeklening écht af te lossen. Gedurende de eerste jaren betaalt u namelijk meer rente dan aflossing. In die periode kunt u dan ook extra profiteren van de renteaftrek. Naarmate de looptijd vordert, bent u steeds duurder uit.

Lineaire hypotheek

Een goedkopere hypotheekvorm maar -gek genoeg- minder populair is de lineaire hypotheek. Hij is waarschijnlijk minder in trek omdat u met name in de eerste jaren flink veel aflost. Wel kunt u met deze hypotheek in totaal tot wel duizenden euro’s besparen in vergelijking met de annuïteiten hypotheek. Omdat u met de lineaire (betekenis lineair: lijnvormig) hypotheek in principe sneller aflost, betaalt u ook minder rente over het geheel bekeken.

Gemeenten moeten geld lenen aan huizenkopers met laag inkomen

Volgens de Rekenkamer zijn minder gangbare maatregelen noodzakelijk om de middeninkomens en lage inkomens in Amsterdam aan een woning te helpen. De Rekenkamer denkt in dit geval aan een lening die de gemeente Amsterdam zou moeten verstrekken. Klik hier voor het rapport waarin de Rekenkamer de problemen uiteenzet. 

Woningmarkt in Amsterdam in de problemen

 De Rekenkamer merkt op dat de gemeente Amsterdam wel degelijk iets aan de problemen op de woningmarkt doet en enorm haar best doet. Maar het is volgens Jan de Ridder (de directeur van de Rekenkamer) onvoldoende. Het werpt geen vruchten af. Hij vertelt dat de situatie op de Amsterdamse woningmarkt niet in evenwicht is.

Problemen bij gezinnen met lage inkomens

Volgens de Amsterdamse Rekenkamer hebben niet alleen gezinnen met lage inkomens problemen met het vinden van een geschikte woning. De problemen zijn veel groter. Zo is het ook voor eenoudergezinnen, grote gezinnen en alleenstaanden van 35 jaar of ouder bijkans onmogelijk om een passend huis te vinden. Voor grote gezinnen zijn veel woningen te klein en voor alleenstaanden of gezinnen met een laag inkomen, zijn woningen simpelweg onbetaalbaar. In Amsterdam bestaat maar 40% van het woningaanbod uit woningen met een oppervlakte van 60 m³ of meer. Maar ongeveer 80% van de Amsterdammers is op zoek naar een huis van 60 m³ . Daarnaast zijn de woningprijzen vanaf het jaar 2014 met bijna 50% gestegen!

Amsterdam bouwt veel nieuwe woningen

In 2017 heeft de gemeente al vele duizenden nieuw te bouwen woningen in aanbouw genomen. Daarmee probeert het de druk van de ketel te halen. 80% van de huizen wordt gebouwd voor de sociale verhuur. Het overige gedeelte gaat naar de woninghuur voor de middeninkomens. Volgens Jan de Ridder is dat echter niet voldoende. Er moet snel meer gebeuren voor de mensen die nu nog geen woning kunnen huren of kopen. Zo zou Amsterdam zelf in de verhuurprijzen moeten ingrijpen en een lening moeten verstrekken aan degenen die geen betaalbaar huis vinden. Zo kan het verschil tussen ’t maximale hypotheekbedrag en de koopprijs van een woning toch nog worden overbrugt.

Ferratum
Meer info
Geld lenen zonder BKR toetsing!
Minimaal €100 tot maximaal €1.500
Gratis offerte
Findio
Meer info
Geld lenen vanaf 4,3%
Klanten beoordelen Findio met een 9,6
Gratis offerte
ING Bank
Meer info
Geld lenen vanaf 6,6%
Minimaal €2.500 en maximaal €75.000
Gratis offerte
Rabobank
Meer info
Geld lenen vanaf 6,7%
Minimaal €2.500 en maximaal €50.000
Gratis offerte

Goedkopere leningen voor Rhedenaren en Rozendalers met lage inkomens

Inwoners van Rozendaal en Rheden met een laag inkomen mogen hun handen dichtknijpen. Tenminste, als ze goedkoop willen lenen bij de kredietbank. Want per 1 januari houdt de Kredietbank Arnhem het voor gezien. De Nederlandse gemeenten Rozendaal en Rheden zijn daarom met de Stadsbank Apeldoorn in gesprek gegaan en beide partijen hebben een contract gesloten. Leningen van de Stadsbank Apeldoorn zijn veel goedkoper dan de dure kredieten die voorheen bij Kredietbank Arnhem aangevraagd konden worden.

Wat doen kredietbanken?

 Waarom maken mensen gebruik van een kredietbank voor het afsluiten van een lening? Kredietbanken zijn in het leven geroepen om mensen met schulden vooruit te helpen. Er worden allereerst afspraken gemaakt met schuldeisers ter voorkoming van extra schulden. Zo wordt voorkomen dat er incassomaatregelen getroffen worden.

In sommige gevallen lukt het om schulden kwijt te laten schelden. Daarnaast kan een lening bij een kredietbank worden afgesloten. Alle lopende schulden worden hierin opgenomen. Er blijft dan 1 schuld over. Dit wordt een saneringskrediet genoemd. Kredietbanken helpen mensen met schulden ook om de financiële situatie te stabiliseren. Een situatie is pas stabiel indien de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven.

Kredietbank in gemeenten niet verplicht

Lang niet alle Nederlandse gemeenten hebben een kredietbank. Volgens de wet is dat namelijk niet verplicht. In Rozendaal en Rheden was ook geen kredietbank gevestigd. De bewoners konden echter terecht bij de Kredietbank Arnhem. Ook al hadden deze 2 gemeenten geen contract afgesloten met de gemeente Arnhem. Overigens kwam die kredietbank slecht in het nieuws vanwege de hoge rentes die het rekent op leningen. Het tv-programma Kassa besteedde hier aandacht aan.

Goedkoop geld lenen bij Stadsbank Apeldoorn

Met het contract dat de gemeenten Rozendaal en Rheden hebben gesloten met de Stadsbank Apeldoorn, komt er een eind aan de hoge rente op leningen voor mensen met schulden. Zij lenen vanaf 1 januari tegen een lage rente van 2,3%. De gemeente Arnhem hanteerde een rentetarief vanaf 11%. Helaas kunnen niet alle inwoners van Rheden en Rozendaal die een laag inkomen hebben (en geen reguliere lening kunnen afsluiten) profiteren van deze gunstige rente. Deze lage rente geldt alleen voor nieuwe aanvragen.

Crowdfunding heeft in 2017 223 miljoen euro aan financieringen opgeleverd

Crowdfunding platforms schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Volgens Crowdfundingcijfers.nl werden er via dergelijke leenplatforms in 2017 vele financieringen afgesloten met een totale waarde van zo’n 223 miljoen euro.

Het ophalen van leningen via crowdfunding is daarmee gestegen met meer dan 30% t.o.v. 2016. Volgens dezelfde website konden in 2017 ongeveer 5000 nieuwe ondernemingen en projecten dankzij crowdfunding platforms gefinancierd worden.

Leningen voor ondernemingen en projecten

 Voor projecten (bijvoorbeeld voor theater, film en muziek) werd in totaal via crowdfunding 14,4 miljoen euro opgehaald. Per creatief bedrag bedroeg het gemiddelde leenbedrag daarmee 15.000 euro. Een onderneming haalde gemiddeld 102,000 euro binnen op deze manier. In totaal hebben Nederlandse ondernemingen bijna 193,000 miljoen euro in 2017 opgehaald via crowdfunding. Geld lenen voor het opstarten van een eigen onderneming is via crowdfunding mogelijk mits u een goed idee en ondernemingsplan heeft. De rente kan iets lager zijn dan bij een gewone zakelijke lening.

Geld lenen voor maatschappelijke projecten

Er werd in 2017 ook weer veel geld geleend voor maatschappelijke projecten blijkt uit de cijfers van Crowdfundingcijfers.nl. Zo werden er allerlei (bouw)projecten ‘gesteund’ door investeerders zoals speeltuinen en projecten voor scholen. Er werd in totaal iets meer dan 13 miljoen euro opgehaald via crowdfunding platforms.

Persoonlijke leningen voor consumenten

Ook consumenten maakten in 2017 dankbaar gebruik van de mogelijkheid om zonder tussenkomst van een bank geld te lenen. Gemiddeld leenden Nederlandse consumenten een bedrag van 7.500 euro. In totaal werd er 2,8 miljoen euro opgehaald door consumenten. Zij sloten deze persoonlijke leningen voornamelijk af voor woningrenovaties (financiering keuken, badkamer, etc) of leenden geld voor een auto / caravan. De crowdfunding markt is in vergelijking met 2016 iets gegroeid. Maar in een minder hoog tempo dan in de voorgaande jaren. In 7 jaar tijd is er echter al een exceptioneel hoog bedrag van 600 miljoen euro opgehaald.

Is private lease echt zo aantrekkelijk of valt het tegen?

Als u in een willekeurige zoekmachine de term ‘private lease’ invult, dan tuimelen de leasemaatschappijen over u heen met de mooiste aanbiedingen, aanlokkelijke toezeggingen en mooie verhalen. Maar wat krijgt u nou precies met private lease? Is deze leasevorm voor particulieren nou echt zo gunstig of valt het tegen?

Wat is private lease?

 Private lease is een vorm van autohuur voor particulieren. U betaalt maandelijks een vast bedrag en mag in ruil daarvoor in een nieuwe auto rijden. De lessor (leasemaatschappij) betaalt uw autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud, pechhulp en eventuele reparaties aan uw auto. Zo hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over onverwachte, gepeperde rekeningen. Als leaser moet u alleen zelf de brandstof betalen en verkeersboetes. Met private lease krijgt u een vast aantal kilometers per maand of per jaar.

Als u kilometers maakt buiten de bundel, dan betaalt u een forse extra bijdrage. Private lease is geen autolease maar een dure vorm van huren. Voor mensen die een goede auto nodig hebben maar daarvoor geen lening kunnen afsluiten, is private autolease echter wel een goede (tijdelijke) oplossing!

Wat betaalt u voor een private lease auto?

Het klinkt natuurlijk erg aanlokkelijk: In een nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. En bovendien regelt de leasemaatschappij alles voor u! Maar achter het mooie ‘verkooppraatje’ schuilen hoge kosten.

En bovendien zult u nooit de eigenaar van de auto worden. Al heeft u de leasekosten deels zelf in de hand. Als u maandelijks weinig kilometers rijdt en al tevreden bent met een klein stadsautootje, dan kunt u al vanaf zo’n 175 euro per maand rijden in een nieuwe auto. Voor een gezinsauto betaalt u zo het drievoudige of meer per maand.

Prijs sterk afhankelijk van looptijd en aantal kilometers

Wat privé leasen u maandelijks kost, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de looptijd die u kiest en de gekozen kilometerbundel. Des te langer de looptijd des te lager het maandbedrag. Des te meer u rijdt, des te hoger het maandbedrag.

Addertje onder het gras

U spreekt met de leasemaatschappij -eigenlijk moeten we schrijven ‘autoverhuurbedrijf’- af hoeveel kilometers u rijdt per jaar. U zit dus vast aan een kilometrage. Maakt u echter meer kilometers dan is afgesproken? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel 12 cent per kilometer die u extra heeft gemaakt.

Overigens lenen Nederlanders weer vaker geld voor een auto. Natuurlijk kost geld lenen geld. Maar dan nog is een financiering aanvragen voor een auto veel voordeliger dan het rijden in een nieuwe auto met private lease….

Leningen voor zonnepanelen voordeliger dan een sociaal krediet in Helmond

In Helmond moeten inwoners met een laag inkomen volgens de PvdA vele malen goedkoper kunnen lenen. Voor een sociaal krediet rekent de gemeente nu nog een rentepercentage van minimaal 5,3% tot maximaal 8,2%. Het verschil met de blijverslening (2,8%), de starterslening (2,9%) en de gemeentelijke duurzaamheidslening (1,6%) is gewoonweg veel te groot volgens de PvdA.

Geld lenen voor zonnepalen goedkoper dan sociale lening

 Nu betalen arme mensen die een sociale lening afsluiten voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, tot wel 3 maal zoveel rente dan personen die een gewone persoonlijke lening bij de bank aanvragen voor zonnepanelen. Daarom wil Mohammed Chahim, hij is fractievoorzitter van de PvdA in Helmond, dat de gemeente zo snel mogelijk de rentetarieven voor sociale leningen verlaagt. Dat dit mogelijk is bewijst Den Haag. Deze stad heeft namelijk de rente verlaagd naar 2,3%.

Kredietbank Nederland bepaald rentepercentages

Niet de gemeente Helmond maar Kredietbank Nederland bepaald de tarieven voor sociale kredieten. Maar toch zou de gemeente volgens Mohammed Chahim invloed kunnen hebben op de hoogte van de rente door een financiële bijdrage te doen. Chahim heeft het gemeentebestuur van Helmond daarover een aantal vragen gesteld.

Kassa

Het tv-programma Kassa ontdekte dat 132 gemeenten in Nederland hoge rentetarieven rekenen voor sociale leningen die ze aan hun inwoners verstrekken, met rentes die oplopen tot wel 14%. Maar volgens de gemeente Helmond moet dat onderzoek vanuit het juiste perspectief worden gezien. Want bij de Kredietbank Nederland kunnen 2 verschillende sociale kredieten worden aangevraagd: een persoonlijke lening met een rente tot 12,6% en een sociale lening. De sociale lening kan alleen worden aangevraagd door mensen met een zeer laag inkomen (minder dan 130% v/h minimumloon). In Helmond betalen deze mensen een rente tussen de 5,3% en 8,2%. Al is dat nog steeds teveel, vindt Chahim.

Helmond moet gratis geld lenen aanbieden

Hij stelt voor om gratis leningen aan te bieden, want het gaat maar om een handjevol aanvragen voor sociale leningen per jaar. Als de gemeente een paar duizend euro in een fonds stopt, dan kunnen mensen met lage inkomens daar gratis geld van lenen. Ieder jaar maken iets meer dan 10 inwoners van Helmond gebruik van een sociaal krediet van Kredietbank Nederland.

Geld lenen aan uw kind, hoe zit dat precies?

Bent u van plan om uw kind(eren) financieel vooruit te helpen? Sommige ouders schenken geld aan kinderen zodat ze een woning kunnen kopen, voor autorijlessen of zodat ze een bruiloft kunnen regelen. Maar u kan niet zomaar geld weggeven. Want dan krijgt u problemen met de Belastingdienst. Ze zien dit namelijk als een schenking. En over het geschonken bedrag bent u dan schenkingsbelasting schuldig. Uiteraard mag u wel geld uitlenen. Maar ook dan moet u zich houden aan bepaalde regels. Over de fiscale regels en geld lenen van ouders leest u meer op deze pagina.

Geld lenen aan kinderen, hoe gaat dat in zijn werk?

 U krijgt te maken met een aantal belastingregels als u een lening wilt verstrekken aan uw kind(eren). De Belastingdienst verplicht u bijvoorbeeld om over het uitgeleende geld een marktconforme rente te vragen. Als ouder voelt dat natuurlijk een beetje tegenstrijdig. Het liefst schenkt u geld en op een lening wilt u al helemaal geen rente heffen. Verdienen aan uw eigen kinderen, dat gaat tegen uw natuur in. Toch verplicht de Belastingdienst u dit.

Hoeveel rente moet u rekenen?

De Belastingdienst schrijft op haar website dat u aan uw kind(eren) een marktconforme rente rekenen. Maar hoeveel rente moet u rekenen? Hoe hoog is de marktconforme rente in 2017/2018? Voor een onderhandse lening rekent u minimaal 6% rente. Vraagt u minder dan dat? Dan ziet de Belastingdienst het als schenking en moet u schenkingsbelasting betalen.

Rente aftrekken

Natuurlijk kan uw kind de rente aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat kan echter alleen als het met het geleende geldbedrag een woning aankoopt, een woning verbouwd of renoveert. De rente is aftrekbaar in box 1. De Belastingdienst schrijft verder dat de lening dan wel verplicht annuïtair of lineair binnen 30 jaar afgelost moet zijn.

Ontvangen rente schenken aan uw kind

U mag als ouder uiteraard de ontvangen rente weer als schenking doneren aan uw kind(eren). Iedereen mag jaarlijks een bedrag belastingvrij doneren. Vergeet niet om de lening aan uw kind te registeren bij de Belastingdienst! Dat doet u middels een contract en dan alleen als het leenbedrag wordt gebruikt voor de aankoop, renovatie of verbouwing van een huis.

Nederlanders zonder creditcard kunnen bij Google afrekenen met iDeal

Goed nieuws voor Nederlanders die geen creditcard hebben en toch met regelmaat aankopen doen in de Google Play Store. Tot voor kort konden zij alleen betalen via Paypal, door een Google Play giftcard aan te schaffen of via een telefoonrekening bij de KPN of één van de dochtermerken. Google heeft de laatste tijd testen uitgevoerd. Vanaf deze week is het mogelijk om af te rekenen met iDeal voor de aankopen uit de Play Store van Google.

Nederlanders gebruiken creditcards weinig

 Nederlanders gebruiken, vergeleken met inwoners van andere landen, de creditcard erg weinig. Het is bij ons dan ook geen noodzakelijk betaalmiddel. Met een gewone pinpas kan u vrijwel alle betalingen doen. Online betalen via iDeal is echter ideaal. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk.

Waarom is dat niet mogelijk?

Met name grotere, internationale bedrijven bieden iDeal niet altijd aan als betaalmiddel in Nederland. Daarom moet men vaak gebruik maken van andere, omslachtige betaalmethodes. Zo moest u voorheen voor het betalen van apps, games en andere content in de Google Play Store apart een Paypal rekening openen. Of speciale giftcards aanschaffen.

Aankopen afrekenen via iDeal

Zonder creditcard kunnen gebruikers van Android dan ook eindelijk afrekenen via iDeal in de Google Play Store. Vrijwel alle banken in Nederland bieden aan hun klanten de mogelijkheid om te betalen via iDeal. Overigens kunt u in de Google Play Store ook gewoon gebruik blijven maken van andere betaalmethodes, bijvoorbeeld via uw telefoonprovider, betalen met creditcard of met cadeaubonnen.

Informatie over creditcards

Op Leningen.nl kunt u terecht voor betrouwbare informatie over de creditcard. Lees direct alles over creditcard aanvragen.

Gemeentelijke lening voor lagere inkomens zodat een woning kan worden aangekocht

Mensen met een laag inkomen kunnen wellicht binnen afzienbare tijd toch een woning kopen in de gemeente Amsterdam. Er zou een speciale lening moeten komen voor iedereen met een beperkt inkomen, aldus de Rekenkamer Metropool Amsterdam (RMA). Die lening moet door de gemeente worden verstrekt. Daarmee kan de huizenmarkt, die in Amsterdam behoorlijk verstoord is, weer in balans worden gebracht.

Gemeentelijke lening komt in plaats van starterslening

 De RMA adviseert de gemeente Amsterdam in een rapport die het deze week uitbracht om snel maatregelen te nemen. Veel potentiële huizenkopers hebben behoefte aan een extra lening, zodat zij daarmee hun maximale hypotheek kunnen aanvullen en een woning kunnen kopen. Amsterdam heeft veel inwoners die bij de bank onvoldoende kunnen lenen voor een huis. Volgens de Rekenkamer Metropool Amsterdam zou de gemeentelijke lening verstrekt moeten worden aan de lage inkomens en middeninkomens. Deze huishoudens kunnen niet meer gebruik maken van de starterslening, aangezien het geld daarvoor op is.

Meer huurwoningen voor betere doorstroming

Maar volgens de RMA is een gemeentelening verstrekken aan lage- en middeninkomens niet de enige maatregel die de gemeente moet nemen. Want de woningmarkt is ook uit balans doordat de doorstroming vanuit sociale huurwoningen te laag is. Mensen met lage inkomens moeten bovendien nu nog te lang wachten op een sociale huurwoning. De RMA stelt de gemeente Amsterdam daarom voor om extra huurwoningen voor deze doelgroep te gaan bouwen.

Huurprijzen moeten binnen de perken blijven

Naast het verstrekken van een gemeentelijke lening en het bouwen van extra sociale huurwoningen, moet de gemeente er volgens de RMA ook voor zorgen dat de huren niet meer zo hard stijgen.

Is het probleem van de aflossingsvrije hypotheken groter dan we denken?

Veel Nederlanders hebben ooit een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Zij hoeven tijdens de looptijd niets hiervan af te lossen. Over pak ‘m beet 15 á 16 jaar bereiken veel mensen die deze hypotheekvorm hebben afgesloten het einde van de looptijd. Veel woningbezitters hebben echter tegen die tijd waarschijnlijk onvoldoende kapitaal weten op te bouwen. Voor die huishoudens doemen problemen op. Is het probleem van de aflossingsvrije hypotheken groter dan we denken?

Voorspelling De Nederlandsche Bank

Ook De Nederlandsche Bank voorziet problemen en dan met name bij toekomstige gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek. Over 16 jaar, vanaf 2034, bereiken veel van deze hypotheken het einde van de looptijd. Zo moet er vanaf 2034 – 2038 een megabedrag afgelost worden: 340 miljard euro. De Nederlandsche Bank schat dat het totale kapitaal dat is opgebouwd veel te weinig is om de hypotheken te kunnen aflossen: 120 miljard euro. Het betekent dat voor het resterende deel een nieuwe financiering moet worden aangevraagd.

Opnieuw financieren

Maar zo gemakkelijk gaat het niet, een nieuwe financiering aanvragen voor een restschuld. De Nederlandsche Bank vertelt dat men daar niet zo gemakkelijk over moet denken. Zo moet men zich ervan bewust zijn dat het pensioeninkomen te laag kan zijn voor het aanvragen van een nieuwe financiering. De bank is bang dat in de toekomst een grote groep gepensioneerde woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek, hun woning moeten verkopen omdat ze geen nieuwe financiering rond krijgen. En ook al is het inkomen tegen die tijd wel voldoende, dan nog kan men te maken krijgen met exorbitant stijgende woonlasten.

Hypotheekrenteaftrek

Die stijgende lasten hebben een belangrijke oorzaak en dat is de hypotheekrenteaftrek. Nederlanders mogen namelijk maar 30 jaar van deze aftrek profiteren. En aangezien de hypotheeklasten bij een aflossingsvrije hypotheek enkel en alleen bestaat uit rente, kunnen de lasten verdubbelen wanneer het recht op de hypotheekrenteaftrek verdwijnt. U moet er in dit geval vanuit gaan dat de rente tegen die tijd hoger is dan op dit moment.

Rente + verplicht aflossen

Wanneer het recht op renteaftrek na 30 jaar verdwijnt, dan krijgt u als woningbezitter met een nieuwe financiering plotsklaps te maken met veel hogere lasten. En daarnaast moet u ook nog eens de nieuwe financiering verplicht lineair (met een lineaire hypotheek) dan wel annuïtair (met een annuïteitenhypotheek) aflossen. En hoe ouder u tegen die tijd bent, des te korter de maximale looptijd van de nieuwe hypotheek zal zijn. Dat betekent dat u per termijn een veel hogere hypotheekaflossing betaalt.

Klanten van de Volksbank worden niet meer doorgestuurd naar incassobureau

De Volksbank heeft besloten om duizenden klanten terug te halen die het heeft doorgestuurd naar incassobureaus. Het gaat in totaal om tienduizend klanten. De moederbedrijven van ASN en SNS Bank gaven eerder al aan dat ze geen klanten meer naar incassobureaus doorsturen. De Volksbank haalt eerst 5000 klanten terug die het naar Vesting Finance, een incassobureau dat specialist is in het voorkomen en terugdringen van betalingsachterstanden, had doorgestuurd. Vervolgens is het de beurt aan de overige klanten.

Waarom worden klanten teruggehaald?

Maar waarom haalt de Volksbank nou eigenlijk zijn klanten terug die het eerder heeft doorgestuurd naar incassobureaus? Net zoals bij andere banken, werden voorheen klanten met een betalingsachterstand op leningen die ongedekt zijn naar een incassobureau doorgestuurd.

Een ongedekte lening is bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een aflossingsvrije hypotheek die niet kan worden afgelost omdat er een restschuld is ontstaan na de verkoop van een huis. Alle klanten met een betalingsprobleem worden nu echter binnenboord gehouden. De belangrijkste reden daarvan is het voorkomen van extra schulden bij klanten. Want de incassokosten brengen klanten nog verder in de problemen, waardoor een lening al helemaal niet meer afbetaald kan worden.

Kosten

Natuurlijk kost dit besluit de bank geld. Zo moeten er een hoop contracten ongedaan worden gemaakt. Dat zegt Bastiaan de Ruiter, directeur Bijzonder Beheer. De Volksbank heeft de Nederlandse Staat als aandeelhouder. Met deze maatregel houden ze rekening met de belangen van de Nederlandse Staat maar ook met die van de klanten, werknemers en de maatschappij.

Klantbelang staat voorop

Uiteindelijk hoopt De Volksbank dat dankzij deze werkwijze de bank er financieel gezien ook op vooruit gaat. Maar als dat niet het geval is en de bank juist extra kosten blijft maken, dan zijn ze toch van plan om de nieuwe werkwijze te handhaven. Want het klantbelang staat voorop. De Ruiter vertelt dat het ontbinden van alle bestaande contracten bij de incassobureaus veel geld kost. Maar, zegt hij: “het gaat niet om tientallen miljoenen euro’s”.

Mensen met problematische achterstand krijgen contactpersoon

Voortaan krijgen mensen met ernstige betalingsachterstanden (lees ook: Minder betalingsproblemen Nederlanders) een eigen contactpersoon toegewezen bij De Volksbank. Dat heeft als voordeel dat ze niet telkens weer bij een nieuw persoon hun verhaal hoeven te doen. Overigens krijgen contactpersonen ook veel meer verantwoordelijkheden.